понедельник, 10 октября 2016 г.

Що читають наші діти?

   
Письменник Петро Андрійович Павленко одного разу сказав: "Вчасно прочитана книга - величезна удача. Вона здатна змінити життя, як не змінить її кращий друг або наставник", а Лев Миколайович Толстой сказав про книги наступне: "Різниця між отрутами речовими та розумовими в тому, що більшість отрут речових огидні на смак, отрути ж розумові у вигляді поганих книг, до нещастя, часто привабливі ".
    Отже, читати потрібно, але  розбірливо і вдумливо. Ми з вами це знаємо з дитинства. Багато хто з нас ніколи не вчили правил російської мови, але знають, як писати те чи інше слово. Цьому навчили нас книги. Хтось із нас вміє красиво і переконливо говорити, але не закінчував ораторських курсів. Цьому навчили нас книги.

    Однак ми виросли, і в нас з'явилися діти. Чи будуть вони читати? І якщо так, то що підсунути їм у дощовий вечір або у дні легкої застуди? Звичайно, ми якось  відповімо на ці питання і виберемо якісь книги. Але діти ростуть і вчаться приймати власні рішення. І приймають. З часом вони самі вибирають книги та їх кількість у власному житті.     Більша частина бібліотечних книг просто застаріла, адже нашим дітям важко зрозуміти піонерську романтику і цінності дітей, які росли багато років тому у зовсім іншій країні. Отже, не маючи можливості купувати гарні книги, які альтернативи є у наших дітей?
     Інтернет. В Інтернеті сьогодні можна знайти величезну кількість книжок на будь-який смак. Але ж читання з монітора відрізняється від читання звичайної  паперової книги. Мало того, саме в нашій країні відсоток людей, що використовують інтернет поки не такий великий. ТБ,  ЗМІ хоч і не мають прямого відношення до книг, є, тим не менш, альтернативою читання. Думаю, багато читачів погодяться з тим, що це зовсім не здорово. Дивлячись у телевізор, думати не потрібно.
     Однак певна частина дітей, звичайно, читає. Але що?
Звичайно, у кожного часу свої герої. З одного боку це логічно і позитивно, з іншого - прикро. Часи ж бувають дуже різні, герої - теж. Тепер у дітей інші герої. З'явилися абсолютно нові жанри, які раніше якщо й були, то не в такому вигляді й кількості. Романи для дівчаток, дитячі детективи, дитячий фентезі ... Звичайно, Гаррі Поттер нашим дітям ближче, ніж Дядя Стьопа. Але  це не трагедія. Читають менше - це факт. Але й зараз є начитані діти, які люблять класику. Хтось і донині переймається "Червоними вітрилами" або йде з головою у Жюля Верна.
      Наші діти будуть такими, якими зробимо  їх ми. Вони будуть йти в ногу з часом, потрапляти під вплив, але в них завжди буде те, що заклали ми. Необхідно привчити  дитину читати з малих років, чи зацікавити пригодами, чи то відкрити їй світ  фантастики - щось їй обов'язково сподобається. Є речі, які не помруть ніколи.

Та найголовніше - це власний  приклад. Якщо дитина звикла до того, що її батьки читають, то вона й сама не проти взяти книжку до рук.  І навпаки, якщо батьки не люблять книжки, то звідки дитині цього навчитися?  Не забуваймо, що це наші діти, і кожен з нас мріє, щоб його дитина виросла доброю, розумною та досягла успіху. То ж давайте  разом з дітьми читати книжки та поринати у цікавий світ життя героїв.

Комментариев нет:

Отправить комментарий